Rioolheffing

Rioolheffing is een belasting voor huishoudens en bedrijven die water direct of indirect op de gemeentelijke riolering afvoeren.

Voor wie?

De rioolheffing bestaat uit 2 soorten belasting: een eigenaren- en een gebruikersbelasting. De rioolheffing gebruikers wordt opgelegd aan de gebruiker van een woning of bedrijfspand volgens de Basisregistratie personen (BRP) en de Kamer van Koophandel (KvK). De eigenarenbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het belastingjaar bij het Kadaster geregistreerd stond als eigenaar. Niet alle gemeenten leggen de eigenarenbelasting op. Niet alle gemeenten leggen gebruikersbelasting op: Waddinxveen en Zoeterwoude hebben alleen rioolheffing eigenaren.

Hoogte van de aanslag

De gebruikersbelasting wordt berekend op basis van het waterverbruik. De Belastingsamenwerking-Gouwe-Rijnland (BSGR) krijgt gegevens over uw waterverbruik van uw drinkwaterleverancier. Als u in de loop van het jaar verhuist naar een andere gemeente, wordt de rioolheffing gebruikers verminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van de wijziging. De rioolheffing eigenaren is een vast bedrag per jaar. Verkoopt u uw woning of bedrijfspand, dan moet u toch voor het hele jaar rioolheffing betalen. Vaak zorgt de notaris ervoor dat deze belastingen worden verrekend met de nieuwe eigenaren. Voor Leiden, Leiderdorp, Velsen en Voorschoten is dit anders. Leiden en Leiderdorp kennen 1, 2 of meerpersoonshuishouden. Oegstgeest kent 1 of meerpersoonshuishouden plus toeslag >250m3. Velsen en Voorschoten een vast bedrag per woonruimte.

Bijzonderheden

Personen die een kamer huren en de sanitaire voorzieningen (douche, keuken, toilet) delen met andere kamerhuurders in de woning, hoeven onder bepaalde voorwaarden geen rioolheffing gebruikers te betalen.